IDAHO FALLS

POLICE

Distracted Driving Ordinance

QUESTIONS & ANSWERS

Q: What is the purpose of the ordinance?

A: The purpose of the ordinance is to encourage and promote safe driving habits; regulate the safe use
of mobile electronic devices in motor vehicles; and to reduce vehicle accidents, injury to people and
damage to property.

Q: Can | read the ordinance myself?

A: Yes. ltis City of Idaho Falls Municipal Code Title 5, Section 4-9. It can be accessed by clicking on “City
Code” under the “Government” section on the front page of the city website. It can be found at
www.idahofallsidaho.gov

Q: Did the ordinance go into effect immediately when the City Council approved it on October
11, 2018?

A: No. The ordinance was approved by City Council on October 11, 2018. The infraction amounts were
set by City Council through a Fee Resolution at a later date and the ordinance will not be enforced until
January 1, 2019.

During this time, Idaho Falls Police will be issuing warnings to drivers and educating the public when
they see a violation of the new ordinance.

Q: Can I still talk on my phone while | drive.
A: Yes. The ordinance does not ban the use of your phone in hands-free or Bluetooth

Q: Can | be stopped by a police officer for using a mobile electronic device while my motor
vehicle is in motion?

A: Yes. Because the danger created by the misuse of a mobile electronic device is significant, police
officers are authorized to stop a motorists for the sole purpose of enforcement.

Q: What is the punishment for the use of a mobile electronic device while operating a motor
vehicle?

A: The District Driving Ordinance makes the use of a mobile electronic device while operating a moving
vehicle a primary vehicle stop for law enforcement. A violation of the ordinance counts as an infraction,


http://www.idahofallsidaho.gov/

while three (3) violations in any two (2) year period will result in a misdemeanor charge. The infraction
amounts are $100 for the first violation. The second violation is $200.

Q: What is considered a mobile electronic device?

A: Any handheld or portable electronic device capable of receiving, producing, displaying or providing
wireless data or voice communication including a cellular telephone; broadband personal
communication device; two-way messaging device; test messaging device; pager; electronic device that
can receive or transmit text or character-based images, access or store data or connect to the internet;
personal digital assistant; laptop computer; computer tablet; stand-alone computer; portable computing
device; mobile device with a touchscreen display that is designated to be worn; electronic games;
equipment that is capable of playing a video, taking photographs, capturing images or recording or
transmitting video; and any similar device that is readily removable from a vehicle and may be used to
write, send or read text or data or capture images or video through manual input.

Q: What is not considered an electronic mobile device?

A: An electronic mobile device shall not include a radio designed for the citizens band service or the
amateur radio service of the Federal Communications Commission (FCC) or a commercial two-way radio
communications device.

Q: Are there exceptions for the public while using a mobile device inside a motor vehicle?

A: Yes. Motorists can use their mobile devices when their vehicle is stopped, parked (engaged in loading
or unloading property or passengers) or standing (complete halting of vehicle, other than temporarily
for the purpose of and while actually engaged in loading or unloading property or passengers). The
ordinance also allows for the use of mobile electronic devices where the use outweighs the danger
generated by the use.

Q: Can | use my global positioning or navigation system feature of a mobile electronic device?

A: Yes. A GPS or navigation system can be used in a motor vehicle as long as the operator of the vehicle
is not manually entering information into the device and the device is not in the operator’s hand while

operating the motor vehicle. The device should be in the voice-operated or hands free mode while the

vehicle is in motion. The only exception is the activation or deactivation of the voice-operated function
of the device.

Q: Can the City Council authorize a Distracted Driving Ordinance?

A: Yes. The ordinance was adopted and will be enforced as a reasonable exercise of municipal police
powers granted to the City pursuant to Idaho Code Title 50, Chapter 3 and as a temporary regulation
necessary to cover the special condition of driving while using a mobile electronic device in the absence
of a State-wide regulation.

Q: Will the Distracted Driving Ordinance be reviewed and evaluated by City Council at a later
time to determine its effectiveness?

A: Yes. The ordinance shall be reviewed and assessed on or before October 1, 2021 to determine
whether or not it should be revoked or continued.



Q: Are public safety personnel exempt from this ordinance?

A: Yes. Provisions to the ordinance apply to law enforcement officers, firefighters, emergency medical
technicians, paramedics, operators of authorized emergency vehicles or similarly engaged paid or
volunteer public safety first responder during the performance of that persons’ official duties, and a
public utility employee or contractor acting within the scope of that person’s employment when
responding to a public utility emergency. The ordinance also allows for the use of mobile electronic
devices where the use outweighs the danger generated by the use.

Q: What is defined as an emergency purpose for the use of a mobile device?

A: The use of a mobile device including a text messaging device for emergency purposes includes
contacting the 911 system; reporting an emergency to a law enforcement agency, healthcare provider,
fire department or other emergency services agency or entity; reporting a fire, traffic accident, serious
road hazard or medical or hazardous materials emergency to appropriate authorities; and reporting the
operator of another motor vehicle who is driving in a reckless or otherwise unsafe manner or who
appears to be driving under the influence of alcohol or drugs to law enforcement.



